Köpguide - Planera ditt utekök!

Välkommen till vår köpguide! Här försöker vi på ett enkelt sätt förklara skillnaderna mellan olika typer av utekök, vad du behöver tänka på inför ditt köp och ger dig andra tips som förenklar din process i val av utekök.
Oavsett hur långt du kommit i planeringen av ditt drömutekök, om du redan har ett utekök i åtanke eller om du precis har startat din idé från grunden så hoppas vi att denna guiden kan göra resten av processen så smidig som möjligt. Skulle du, efter att ha läst denna guide, ha fler frågor och funderingar - Tveka inte att kontakta vår kundtjänst! Våra experter hjälper dig mer än gärna!

7 viktiga saker att tänka på vid köpet av utekök

Så var börjar vi? Planeringen av ett utekök kan kännas som en hel djungel att förstå sig på, därför kan det vara bra att ha en grund att stå på. Vi tänkte börja med att presentera våra sju viktigaste tips som du bör ha i åtanke inför ditt köp av ett utekök:

1. Planera! Planering är A och O, särskilt i byggandet av ett utekök. De viktigaste frågorna du behöver fundera över är syftet med ditt utekök, vilka funktioner du vill att uteköket ska ha samt var uteköket ska placeras. Läs gärna mer om placering av utekök i vår guide "bygga utekök".


2. Bestäm dig för vilken typ av utekök du vill ha. Vill du bygga grunden själv och använda dig av inbyggbara utekökslösningar? Eller vill du ha ett färdigt utekök levererat hem - färdigt att börja använda direkt? Läs gärna mer om de olika lösningarna i nedanstående avsnitt.

3. Materialval - Se till att välja ett utekök tillverkat av material som tål att stå utomhus. Se även till att alla komponenter på uteköket är tillverkade av rätt material. En del aktörer säljer utekök där skruvar och skarvar inte har samma stålkvalitet. Resultatet blir att dessa delar av uteköket rostar.


4. Grillen är hjärtat i ett utekök, Tta dig tid och välj den grill som passar dina önskemål och krav bäst. Gasolgrill, kolgrill eller kamado? Du bestämmer!


5. Arbetsyta är viktigt om du vill ha möjlighet att preparera en hel middag utomhus. Se till att ditt utekök matchar ditt behov.


6. Planerar du för el och rinnande vatten? Om du inte planerar att placera uteköket i anslutning till huset - ta kontakt med behörig rörmokare och elektriker!


7. Skydda uteköket väl under dåliga väderförhållanden, speciellt under vintern. Investera i ett bra skydd som tål både väta och vind. Eller satsa på ett fristående utekök som enkelt kan rullas in i garaget under vintermånaderna.Vill du läsa mer om vad du bör tänka på inför byggandet av ditt utekök hittar du det under bygga utekök. Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst, så hjälper vi dig!

Vilket utekök är rätt för dig?

När våren står på ingång och det är dags att flytta ut grillen, varför inte flytta ut hela köket? Matlagning är för många ett trevligt avbrott i vardagen, men ibland känns det inte så lockande att ställa sig i ett varmt kök när resten av familjen njuter av det fina vädret eller den härliga miljön i trädgården - vilket gör ett utomhuskök till den perfekta lösningen!

Så, nu när du bestämt dig för att investera i ett utekök, hur hittar du det som passar dig bäst? Då ett utekök kan byggas på många olika sätt finns det möjlighet att anpassa det efter dina önskemål och behov. Vi erbjuder två olika typer av utekök: inbyggbara och/eller fristående moduler.

Inbyggbart utekök


Vill du bygga ditt utekök från grunden, då är det ett inbyggbart utekök du ska titta på. Grunden till ditt utekök designar du själv och materialet bestämmer du efter eget tycke och smak. Produkterna du bygger in i uteköket hittar du däremot hos oss och här finns det möjlighet att göra uteköket så enkelt eller så omfattande som du önskar.

En klassisk grund i ett utekök brukar bestå av en grill, en sidobrännare (för att kunna koka eller steka tillbehör) och ett eller flera förvaringsskåp. OBS! Glöm inte att köpa till ventilationsgaller om du satsar på denna lösning, ventilation är ett måste i ditt inbyggbara utekök. Känner du att du vill göra mer i ditt utekök är möjligheterna oändliga, läs gärna mer om våra olika inbyggbara utekökspaket.

Fristående utekök


Ett fristående utekök är för dig som vill köpa en färdig modullösning - redo att börja användas direkt! Modullösningen är flexibel och kan byggas ihop, plockas isär och bytas ut. Du bygger smidigt ihop ditt utekök genom att välja de moduler som matchar ditt behov.

Vi erbjuder även färdiga modulpaket för dig som vill ha hjälp att sätta ihop dina drömmars utekök. Samtliga modullösningar kommer på hjul vilket gör att du enkelt kan rulla ut och rulla in uteköket när det passar dig. Läs mer om våra olika fristående utekökspaket.

Designa ditt utekök i rätt trädgårdsmiljö!
Designa ditt utekök i rätt trädgårdsmiljö!
Har du svårt att föreställa dig ett färdigt resultat eller är du kanske osäker på vilket utekök som passar just din hemmiljö? Ingen fara! Använd vårt specialanpassade 3D-verktyg som låter dig i lugn och ro visualisera, planera och bygga ditt utekök i rätt trädgårdsmiljö. Smidigt och enkelt, där du själv kan välja att sätta ihop moduler och funktioner efter dina behov och önskemål. För att komma igång och designa ditt utekök, hittar du 3D-verktyget här.

Utekökets olika delar

Oavsett vilken typ av utekök du väljer så ska det fyllas med olika funktioner, delar och sidoprodukter. Klicka gärna för att komma direkt till några av våra undersidor för dessa produkter nedan.

FAQ - Frågor och svar / FAQ


Vilket varumärke ska jag välja?
När du bestämt dig för vilken typ av utekök du vill ha, är det dags att välja leverantör. För fristående utekök erbjuder vi lösningar i olika prisklasser från Myoutdoorkitchen, svenska Skeldervik, italienska Steel och belgiska Indu+. Är du mer intresserad av ett inbyggbart utekök hittar du även toppklassiga lösningar från Myoutdoorkitchen Built-in serie. I vårt sortiment hittar du endast utekök från leverantörer med erfarenhet och specialisering inom branschen, som garanterar hållbara utekök i slitstarkt material.

Vilket material ska mitt utekök vara tillverkat i?
Vilket material du väljer är upp till dig, men det är viktigt att tänka på att produkterna du placerar i ditt utekök är tillverkade i hållbara material. Av denna anledning är merparten av våra produkter tillverkade i 304 SS stål. 304 SS stål är godkänt för att vara i kontakt med mat och är det bästa materialet för utomhuskök då det inte rostar om det underhålls. Det är bra mot korrosion i t.ex. sötvatten och klarar temperaturer upp till 925 grader. Det är inte heller magnetiskt, vilket gör att det inte drar till sig smuts och partiklar och är därför lätt att hålla rent - idealistiskt för användning i kök och miljöer där hygienkraven är höga. Du kan läsa mer om olika ståltyper i vår stålguide.

Var ska jag placera mitt utekök?
Var taktisk när du bygger upp ditt utekök. Placera gärna det så du enkelt har anslutning till el och vatten. Passa även gärna på att ställa uteköket där det är relativt vindstilla. På så vis kan du undvika onödiga olyckor en blåsig dag. Läs gärna mer om vad du behöver tänka på vid placeringen av ett utekök i vår guide bygga utekök.