Bygga utekök

Välkommen till vår guide för att bygga utekök!
Välkommen till vår guide för att bygga utekök!
Bygg in din grill och kombinera med en sidobrännare, vask eller förvaring och skapa ett komplett utekök. Ett eget utekök gör det roligare att laga mat utomhus och som samtidigt blir en härlig plats att samla familj och vänner på under sommaren.
Går du i tankarna om att bygga ett utekök till din trädgård eller uteplats?
När man bygger ett utekök själv är planeringen en viktig del och som hjälper dig att lyckas hela vägen till ett färdigt resultat. Att bygga ett utekök behöver inte vara svårt och för en händig hemmasnickare finns det idag mängder med inspiration på olika utekökslösningar att bygga själv. I vårt sortiment för inbyggbara utekök finns allt du behöver för att bygga ett välplanerat kök utomhus. Du kan välja funktioner fritt med allt från inbyggbara inbyggbara gasolgrillar, kolgrillar, sidobrännare, kylskåp till vattenkranar och bartillbehör, eller varför inte välja ett av våra färdiga inbyggbara utekökspaket.
Bygga ett utekök - vad ska jag tänka på?
För att du ska komma igång med din planering så har vi en del tips och trix som vi gärna delar med oss av! Har du ytterligare frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till vår kundtjänst. Vi hjälper dig gärna, både på telefon och mail.

Placera uteköket rätt

När du bestämt dig för att bygga ett utekök blir nästa fråga - var ska det stå någonstans? Givetvis är det svaret upp till dig och var du tycker att det passar bäst, men det kan vara smart att placera uteköket i anslutning till, eller nära huset. Att placera uteköket i anslutning till ditt hus gör det enklare att exempelvis få tillgång till både el och vatten. Om du placerar uteköket i närheten av huset skyddas dessutom ofta den som lagar mat från oönskad vind. Ett annat tips är att placera uteköket i anslutning till ett växthus. Förutom vindskydd får du då även egenodlade råvaror nära till hands!

Skydda uteköket

Ett utekök står ofta utomhus i ur och skur. Att ha ett tak över uteköket är ett bra tips då det minskar underhållet och möjliggör att man kan använda köket även när vädret inte är på topp. Akta dig dock för att placera grillen för nära taket då det lätt svärtar ner. Om ditt utekök inte står under tak, en pergola eller annat grillskydd rekommenderar vi att du täcker över köket eller din grill med ett anpassat skyddsöverdrag som skyddar det när det inte används. Ett bra skydd minskar underhållet och förlänger utekökets livslängd.


Förvaring i uteköket
Man kan aldrig ha för mycket förvaring i ett kök utomhus, tänk praktiskt och bygg in invändig förvaring med hyllplan när du ritar och skissar på ditt utekök. Goda förvaringsmöjligheter gör att du kan samla och hålla alla dina grillverktyg och grillredskap inom räckhåll och inte behöver springa in för att hämta dem. Välj själv vilket utseende du vill ha på din förvaring, du önskar ha den öppen och synlig eller ska den byggas in med öppningsbara skåpsdörrar och lådor i rostfritt stål.

Rinnande vatten i uteköket
Rinnande vatten är inget krav i ett utekök, men det är väldigt skönt att ha det tillgängligt. Har du inte möjlighet att dra ut både varm- och kallvatten till ditt utekök är en enkel lösning att vatten direkt kopplas på från ett vattenutkast på utsidan av huset, eller också ansluta vasken på trädgårdsslangen och ställa en hink under. Tänk på att det kan vara bra att ha möjligheten att stänga av vattnet under vintertid.

El i uteköket
Att ha tillgång till el i sitt utekök är väldigt skönt. Det möjliggör att du kan installera en kyl i anslutning till köket, att du kan använda diverse köksmaskiner och att du kan installera belysning. För att enkelt ha tillgång till el är det en fördel att placera uteköket i anslutning till huset.

Vilka material kan du använda när du bygger ett utekök?

Grunden i ditt utekök kan exempelvis byggas i trä, lastpallar, aluminium, leca, betong, sten eller med hjälp av murbruk. Vilket material du väljer är upp till dig - skräddarsy ditt drömutekök precis så som du vill ha det! Kanske vill du att utekökets material ska stämma överens med husets design eller kanske vill du att uteköket ska smälta in i trädgården på ett naturligt sätt. Oavsett vilket material du fastnar för kan det vara bra att ha utekökets placering i åtanke. Är tanken att uteköket ska stå oskyddat och utan tak, välj då ett material därefter.

Det är också viktigt att tänka på att produkterna som du placerar i ditt utekök är tillverkade i hållbara material som tål att stå ute. Välj därför alltid en slitstark ståltyp med hög korrosionsbeständigt t.e.x. 304 SS rostfritt stål som är godkänt för att vara i kontakt med mat och är det bästa materialet för utomhuskök då det inte rostar om det underhålls korrekt. 304 SS rostfritt stål är inte heller magnetiskt vilket betyder att det inte drar till sig smuts och partiklar vilket gör det lätt att rengöra och ett självklart val för ett utekök. På grund av dessa fördelarna så är de flesta utekök du hittar hos oss tillverkade i denna ståltypen.

Frågor och svar / FAQ


Vad är ett utekök?
Ett utekök kan ses som en förlängning av ditt kök inomhus. Ett utekök består ofta av en grill antingen gasol eller kolgrill, skåp med möjligheter till förvaring, bänkytor för enkel förberedelse av mat samt en diskho där man enkelt kan skölja av grönsakerna och tvätta händerna under matlagningen. Vill man bygga ett mer avancerat utekök kan man även addera ett kylskåp, en pizzaugn och en teppanyakimodul.

Fristående eller inbyggbart utekök?
Ett fristående utekök är för dig som vill köpa en färdig och flexibel modullösning. Vi har både färdiga utekökspaket redo att börja användas direkt, du kan även välja enskilt bland våra fristående moduler och fritt anpassa, kombinera och bygga ihop funktioner efter dina önskemål. DIY - Vill du hellre bygga ett eget utekök till trädgården, då är det ett inbyggbart utekök du ska titta på. Grunden till ditt utekök designar du själv och material och inredning bestämmer du efter eget tycke och smak. I vår köpguide och under bygga utekök har vi samlat all viktig information att tänka på när man planerar ett kök utomhus.

Vad ska jag ha i ett utekök?
Välj funktioner i uteköket efter dina önskemål. Kanske vill du ha ett enkelt sommarkök med endast en grill och arbetsyta, eller också ett maxat utomhuskök på uteplatsen med stor gasolgrill, pizzaugn, kylskåp, vask och rymlig förvaring? Du väljer helt själv vad du vill ha i ditt utekök och vad som passar till ditt hem.

Har du svårt att föreställa dig ett färdigt resultat eller är du kanske osäker på vilket utekök som passar just din hemmiljö? Använd vårt specialanpassade 3D-verktyg som låter dig i lugn och ro visualisera, planera och bygga ditt utekök i rätt trädgårdsmiljö. Hör gärna av dig till vår kundtjänst om du känner dig osäker på vilka uteköksprodukter du ska välja eller har några andra frågor så hjälper vi dig.

Vilket varumärke ska jag välja?
När du bestämt dig för vilken typ av utekök du vill ha, är det dags att välja leverantör. För fristående utekök utekök erbjuder vi lösningar i olika prisklasser från Myoutdoorkitchen, svenska Skeldervik, italienska Steel och belgiska Indu+. Är du mer intresserad av ett inbyggt utekök hittar du även toppklassiga lösningar från Myoutdoorkitchen Built-in serie. I vårt sortiment hittar du endast utekök från leverantörer med erfarenhet och specialisering inom branschen, som garanterar hållbara utekök i slitstarkt material.